VCA


Uitleg over de opleidingsniveau’s Basis-VCA en VOL-VCA

U moet een B-VCA-diploma hebben als u risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt. Bent u operationeel leidinggevende? Dan moet u geen B-VCA, maar VOL-VCA hebben. 

 

B-VCA     (opleidingsduur 1  dag of 2 dagen)

Als u voor een aannemer aan de slag gaat, moet u meestal een B-VCA-diploma hebben. Met het B-VCA-diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen met wie u werkt. U kent de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen. Kortom: met B-VCA laat u zien dat u weet wat er van u verwacht wordt.

 

Dienen tijdelijke medewerkers / stagiairs ook een B-VCA-diploma te behalen?

Alle medewerkers die minimaal drie maanden in dienst zijn en risicovol werk of werk in een risicovolle omgeving uitvoeren, moeten een B-VCA-diploma halen. Dit geldt ook voor tijdelijke medewerkers en stagiairs. Er is geen minimum leeftijd om B-VCA te behalen.

VOL-VCA     (opleidingsduur 1  dag of 2 dagen)

Bent u operationeel leidinggevende bij een aannemer? Of bent u een zzp’er die als onderaannemer werkt? Dan moet u een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben.

Met het VOL-VCA-diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat u deze kennis kunt toepassen. Zo vergroot u zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen aan wie u leidinggeeft. U kent de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen. Ook bent u een volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers. 

Moet ik als ZZP'er B-VCA of VOL-VCA hebben?

Werkt u als tijdelijke medewerker (volgens een inspanningsverplichting) en wordt u niet als operationeel leidinggevende ingezet? Dan kunt u het beste een B-VCA-opleiding volgen. Werkt u als tijdelijke medewerker (volgens een inspanningsverplichting) en wordt u als operationeel leidinggevende ingezet? Of werkt u als onderaannemer (volgens een resultaatverplichting)? Dan kunt u het beste een VOL-VCA-opleiding volgen.

Klik hier voor het maken van de VCA proefexamens