51002 – Basisopleiding met enige ervaring


Deelnemers die al enige praktijkervaring hebben met de Heftruck, volgen deze opleiding

Doel van de opleiding

De deelnemers worden door het volgen van deze opleiding in staat gesteld veilig te werken met de heftruck. Doordat opleiding plaatsvindt op het bedrijfsterrein van de opdrachtgever is de berijder bekend met de daar voorkomende situaties, de in te zetten vervoersmiddelen en producten.

Inhoud

De inhoud van de opleiding is afgestemd op de situatie die voorkomt op de locatie.

De ontwikkelde modules bestaan in hoofdlijnen uit de volgende onderwerpen:

  • De soorten en functies van transportmiddelen.
  • De meest voorkomende stellingen, verpakkingseenheden en opslagmiddelen.
  • De mechanica en de onderhoudshandelingen zoals brandstof bijvullen, accu’s laden, wisselen van accu’s, wisselen van gastanks, wisselen van opzet- en hulpstukken en dit op de juiste, veilige wijze kunnen uitvoeren.
  • De (rij)techniek, zoals de techniek van aanrijden, op de juiste wijze lasten kunnen oppakken, verplaatsen en wegzetten, de bochtentechniek, het rijden op hellingen en het beoordelen van de maximale belasting van het voertuig met de diverse lastdragers.
  • De controle van het voertuig.
  • De specifieke voorschriften.
  • Een praktijkdeel waarin de bovenstaande theoretische onderdelen terugkomen en geoefend worden.

De minimumleeftijd van de deelnemer(s) is 18 jaar. De leeftijd kan worden bijgesteld naar 16 jaar indien de deelnemer(s) werkzaamheden uitvoeren onder toezicht en in een aantoonbaar veilige werksituatie.

Voor deelnemers die nog geen ervaring hebben met het rijden op de heftruck, dient gekozen te worden voor een opleiding zonder ervaring (zie 51013), inclusief het examen.